Reţea Wi-Fi publică protejată prin parolă sau certificat digital?
Astăzi granița dintre mediul online și offline tinde să dispară. Indiferent unde suntem, navigăm pe Internet ca să ne informăm, să comunicăm cu cei dragi, pentru divertisment sau pentru a accesa rețele sociale. Din acest motiv folosim des rețelele Wi-Fi însă nu întotdeauna suntem conștienți de opțiunile noastre pentru a putea asigura protecția datelor în timpul navigării.Alege inteligent. Navighează pe Internet printr-o reţea Wi-Fi publică securizată
Rețelele Wi-Fi sunt o metodă rapidă și eficientă de conectare fără fir la Internet. Popularitatea acestor rețele a crescut foarte mult în ultimii ani și din acest motiv sunt folosite atât în spațiile publice – de exemplu în parcuri, cafenele – cât și în sfera privată (locuințe).
Principalul avantaj al rețelelor Wi-Fi este faptul că asigură o conexiune rapidă la Internet tuturor dispozitivelor aflate în aria de acoperire, prin intermediul undelor radio. Acesta este însă și principalul dezavantaj când rețeaua Wi-Fi nu folosește o metodă eficientă și adecvată de securizare a informațiilor pentru utilizatori.
Parola datelor mele
Când folosim un router wireless pentru a accesa Internetul la birou sau acasă, de regulă, protejăm rețeaua Wi-Fi respectivă printr-o parolă.
Această parolă este folosită de către dispozitiv pentru a cripta informațiile transmise prin undele radio între telefon, tabletă sau laptop și router-ul wireless.
Putem privi această parolă ca pe o cheie de acces atât la conexiunea cu router-ul wireless cât și la informațiile transmise prin unde radio între dispozitive și router. Prin urmare, dacă avem “cheia”, putem “încuia” informațiile noastre, dar atenție, în același timp, putem să și “descuiem” toate informațiile care sunt comunicate router-ului de către alte dispozitive.
De fiecare dată când comunicăm această parolă unui utilizator nou extindem cercul de încredere prin care transferăm zilnic informații sensibile precum parole, mesaje, date de autentificare la diferite conturi etc. Din aceste motive este recomandat să schimbați parola la intervale regulate de timp.
Chiar dacă această metodă este relativ sigură atunci când este folosită în locuința personală sau chiar la birou, lucrurile nu stau la fel atunci când vorbim de o rețea Wi-Fi publică.
“Nu vă supărați, care este parola de la Wi-Fi?”
Atunci când navigăm pe Internet dintr-o cafenea care oferă clienților acces Wi-Fi gratuit printr-o rețea protejată cu o parolă credem că datele noastre sunt în siguranță. Este bine să știți că datele noastre sunt la fel de publice ca și parola care le protejează. Parola poate fi obținută de către orice client al cafenelei respective.
Un atacator cibernetic se poate așeza la masa de lângă noi și poate “descuia” toate informațiile transmise de noi prin unde radio către router-ul wireless, prin intermediul parolei pe care personalul din cafenea o comunică tuturor clienților care doresc să navigheze pe Internet.
O rețea Wi-Fi publică protejată prin parolă este la fel de sigură ca una neprotejată
Protejarea router-ului wireless dintr-o rețea publică prin parolă este utilă doar la limitarea conexiunilor la numărul de clienți ai cafenelei respective și anulează orice impact asupra securitățiii datelor prin faptul că parola este publică.
Rețea Wi-Fi publică securizată: soluția .HOT-SPOT.RO SECURE
Serviciul Hot-Spot.ro oferă Internet gratis prin intermediul unei rețele Wi-Fi publice. Pentru rezolvarea problemei de securitate se folosesc două conexiuni cu un nivel diferit de securitate:
- Conexiunea .HOT-SPOT.RO nu este protejată și oferă acces la Internet prin transfer de date necriptat. Recomandăm folosirea acestei conexiuni doar pentru configurarea conexiunii .HOT-SPOT.RO SECURE sau pentru accesarea de informații care nu sunt sensibile, în deplină cunoștință de cauza a problemelor de securitate. Securitatea datelor personale transferate în procesul de autentificare este asigurată de către conexiunea de tip HTTPS cu portalul nostru.
- Conexiunea .HOT-SPOT.RO SECURE este accesată și criptată prin intermediul unui certificat digital personal. Certificatul digital este unic pentru fiecare utilizator. Care sunt avantajele față de o parolă obișnuită? Fiecare utilizator folosește o cheie unică cu o valabilitate predefinită (de regulă 2 ani) pe care se bazează procesele de identificare în sistem, criptare și decriptare a datelor transmise către router-ul wireless. Această cheie nu poate fi folosită la decriptarea informațiilor transmise de către alte dispozitive care folosesc alt certificat digital.